miercuri, 16 mai 2012

Cu bicicleta prin Dambovita 3 12-05-2012

 O tura solitara de 2 zile cu bicicleta prin satele dambovitene,cu popas acasa la parinti in satul Strambeanu si vizita la Domeniul Vacarescu,Manastirea Nucet si biserica Strambeanu.Punctul de plecare a fost Targoviste si  am urmat urmatorul traseu:Targoviste-Vacaresti-Bratestii de Jos-Cazaci-Nucet-Movila-Banesti-Salcioara-Branistea-Titu-Salcuta-Odobesti-Strambeanu (pauza peste noapte) Pitaru-Vlasceni-Podu Cristinii-Romanesti-Poiana-Draganeasca-Brezoaia-Cosoba-Joita-Dragomiresti Deal-Chiajna-Bucuresti.Cea mai mare parte a drumului a fost pe drum de tara(cleata) si drumuri neasfaltate.

Primul popas a fost la 10 km de Targoviste in satul Vacaresti la Domeniul Vacarestilor,sau mai bine spus ce anume a mai ramas din el.Domeniul a apartinut familiei Vacaresti, o familie marcanta in istoria culturala a tarii, ai carei membri au fost personalitati remarcabile, poeti, scriitori, demnitari etc., implicandu-se activ in miscarile culturale si politice ale vremii, precum Ienachita Vacarescu, Ianache Vacarescu, Iancu Vacarescu sau Elena Vacarescu, prima femeie membru al Academiei Romane;Domeniul inseamna un parc imens,neingrijit,insa intr-o stare destul de buna,ruinele capelei de pe domeniu construita in 1868 monument de arhitectura laica,cativa metrii de zid de incinta aflat la nivelul solului,ruinele pivnitei construite la 1698 si terenul din jurul parcului care a intrat in proprietatea autoritatilor locale.Parcul este ingradit partial cu gard si este asezat,la fel ca si conacele din Ilfov pe o movila de pamant cu vedere de data aceasta spre padurile si campurile agricole din zona.Accesul in  parc este facil exista o poarta care permite accesul la un mini loc se joaca care este amenajat chiar la intrarea in parc,parcul se afla la sosea,nu poate fi ratat.In interiorul parcului exista omultime de poteci care il strabat si foarte multe urme ale trecerii oamenilor pe acolo,respectiv urme de gratare si gunoaie,de altfel pivnita este un adevarat depozit de gunoi.Din pacate nu am reusit sa aflu mai multe informatii despre domeniu de la oamenii locului,cei intrebati au ridicat pur si simplu din umeri.Cateva poze mai jos:

























 
Al doilea popas l-am facut la Manastirea Nucet la 16 km sud de Targoviste si in partea de sud-vest a judetului Dambovita.Locul si-a luat numele de la multimea nucilor aflati acolo. Acelasi nume - Nucet - era purtat si de manastire Cozia, insa doar pentru o perioada. Manastirea Nucet este ctitorie a jupanului Gherghina Parcalab - unchiul domnitorului Radu cel Mare. Constantin Brancoveanu ii va inchina manastirii, ca metoc, Schitul Panaghia. Manastirea este parasita de monahi in urma cutremurului din 1940, devenind o simpla biserica de mir. In anul 1994 Arhiepiscopia Targovistei a luat hotararea reinfiintarii vechii manastiri.Mai multe informatii despre manastire  aici.
 






















Ultimul obiectiv de pe lista a fost biserica Adormirea Maicii Domnului,din satul Pitaru,aflata in partea veche a satului,parte numita Strambeanu.Din pacate biserica se afla intr-o stare de degradare continua,autoritatile refuzand sa o includa pe lista obiectivelor ce trebuiesc consolidate si repuse in circuitul cultural desi a fost declarata monument istoric si este relativ aproape de Bucuresti,este in satul in care s-a nascut Nicolae Grigorescu si la 6 km de Palatul Brancovenesc Potlogi.



















mai jos cateva poze facute de-a lungul traseului.





singurii voluntari Let's do it Romania! pe care i-am vazut



































2 comentarii:

  1. Nu te supara, de ce pui pozele asa mici ? Daca iti activezi contul de Google Plus, primesti storage nelimitat pt. poze cu rezolutia mai mica de 2048 pixeli.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Salut.Sincer nu stiam lucrul acesta,din pacate nu prea am timp sa "dichisesc" blogul,le-am pus asa mici pentru ca sunt pe limita cu spatiul alocat initial.Multumesc pentru sfat si astept si altele :)

      Ștergere