Cateva cuvinte despre Lacul Morii:
-este cel mai mare lac din Bucuresti, cu o suprafață de 246 ha. Lacul este la 3 km de centrul orașului București (Piața Universitații) și este situat între: cartierul Politehnica la Est, cartierul Crangasi la Nord, orașul Rosu,lacul Dambovita și cartierul Giulesti la Vest și cartierul Militari la Sud. Tipul lacului este de acumulare, executat în principal pentru protecția municipiului împotriva inundațiilor. În subsidiar lacul permitea realizarea unei zone de agrement în cartierul Crangasi și permitea asigurarea unui debit de scurgere salubră pe Dambovita în capitală.
Lacul a fost realizat printr-un baraj de 15 m înălțime, cu un corp central de beton, prelungit cu diguri de pământ longitudinale cu o lungime totală de 7 km. Volumul lacului este de 14,7 milioane m³, având o tranșă de atenuare a viiturilor de 1,6 milioane m³, peste nivelul normal de retenție.Volumul efectiv pentru atenuarea viiturilor poate fi mărit prin realizarea de pregoliri, în perioadele în care se prognozează apariția unor viituri.
Realizarea lacului peste zona mlastinoasa din Giulesti, în apropierea unei zone urbane a necesitat dezafectarea unor folosințe existente, printre care demolarea unei biserici la care se ajungea peste un pod peste mlastina și dezafectarea unui cimitir.
In sudul lacului Morii se afla o peninsula.
Lacul este folosit ca o zonă de recreere și există concursuri de scutere, barci cu panze si spectacole, inclusiv spectacole de tip Air-Show. Festivalul de Muzică "Coke Live" și alte concerte au fost organizate în zona Lacului Morii.Windsurf este foarte popular pe Lacul Morii, există cursuri de windsurf pe lac,Ski pe apa, skijet și alte sporturi de apă sunt, de asemenea, populare. Lacul Morii este menționat în poezia "Pe Lacul Morii" de Ana Blandiana
Traseul si cateva poze mai jos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu