Primul obiectiv,Manastirea Pasarea,a luat fiinta in anul 1813, in timpul lui Caragea Voda (1754- 1844). Intre 1967 si 1975 manastirea a fost renovata cu binecuvantarea Patriarhului Justinian Marina, pe cheltuiala Arhiepiscopiei Bucurestilor. In manastire exista ateliere de croitorie si pictura. Manastirea patroneaza Seminarul Teologic Sfanta Filofteia-Branesti si are sub supravegherea sa un camin de batrani.
Manastirea se afla in satul Pasarea,comuna Branesti,la aproape 30 km de Bucuresti.In timpul slujbelor in tot satul miroase a tamaie si smirna.
Manastirea Pasarea este idioritmica, adica „de sine“, iar intregul complex de cladiri a fost construit de maicile care au vietuit aici, fiecare avand locuinta proprie, iar unele case au fost facute de credinciosi ca dar pentru manastire. In prezent manastirea numara 172 de vietuitoare, conduse de maica stareta stavrofora Lucia Dumbrava, o stareta emblematica, care isi conduce obstea de peste patru decenii. Manastirea are ca hram 'Sfanta Treime' la biserica mare si 'Adormirea Maicii Domnului' la biserica din cimitir si se poate lauda cu o bogata colectie de arta veche bisericeasca, icoane, ceramica, broderii, precum si mulaje in ghips apartinand sculptorului G. D. Anghel - cel care a realizat statuia lui Mihai Eminescu din fata Atheneului Roman si care si-a trait aici ultimii ani ai vietii, fiind inmormantat in cimitirul manastirii. Cu toate acestea, cea mai ce pret comoara o reprezinta o racla cu parti din Sfintele Moaste ale Sfantului Pantelimon, Sfantului Mucenic Mina si Sfantului Mercurie.
mai jos cateva poze cu biserica si casele maicutelor care formeaza (un mic catun)ansamblul manastirii.
Al doilea obiectiv,Schitul Ganeasa,este asezat pe malul lacului Pasarea, fiind inaltat in anul 1995. Biserica este in stil brancovenesc. A fost sfintita pe data de 13 noiembrie 1999 de catre IPS Teodosie, actualmente arhiepiscop al Tomisului. Primeste statut de schit din anul 2000. In cadrul schitului functioneaza un atelier de croitorie si broderie.Schitul din Ganeasa nu apartine de Manastirea Pasarea, aflata in vecinatate, ci direct de Arhiescopia Bucurestilor. De obicei, schiturile sunt dependente de o manastire. Nu de putine ori, linistea si roadele duhovnicesti ale unui schit duc la cresterea obstii acestuia, in cele din urma ajungand la statutul de manastire. Cu toate ca schitul aduna o obste de sase vietuitoare, nu de putina vreme, acesta se straduieste sa-si randuiasca singur toate cele de trebuinta.In Schitul Sfintii Arhangheli din Ganeasa nu se mananca deloc carne, slujbele se tin dupa tipic, iar vietuitorii nu tanjesc dupa tropaiala estivala a marilor manastiri turistice. Imbinand rugaciunea cu munca, vietuitoarele schitului au ocupatii potrivite randuielii lor: cos si brodeaza vestminte preotesti, traduc in si din limbi moderne, predau muzica psaltica si incurajeaza intru toate autentica traditie ortodox-bizantina.
"In povestea acestui schit nu este nimic extraordinar, nici o vedenie, nici un vis revelator, afara de dragostea fata de Dumnezeu si de darnicia unei familii - Sorin si Mihaela Marin. Acestia s-au hotarat sa construiasca o biserica pe propriul teren, scop in care au cerut binecuvantarea si sfatul ierarhului locului. Asa se face ca, in anul 1995, incepe inaltarea sfantului locas."
Cateva poze cu Schitul Ganeasa :
Traseul pe bikemap.net :
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu