luni, 29 noiembrie 2010

Curtea Domneasca-Dobreni,schitul Barbu Bellu-Gostinari-28-11-2010











 ...in urma cu ceva timp am descoperit un blog,
http://exploratorurban.wordpress.com,unde am descoperit cateva chestii de vizitat interesante, aflate in apropiere de Bucuresti, ma refer la distante de 80-100 km dus intors.m-am hotarat sa merg la schitul Barbu Bellu aflat in localitatea Gostinari,jud Giurgiu,iar in drum sa ma opresc si in satul Dobreni pentru a vedea ruinele unei vechi curti domnesti.deci...am dat sfoara-n tara(facebook)si impreuna cu Bogdan ,un alt biciclist pasionat de locuri noi,am creat un eveniment unde speram sa gasim alti 

doritori de o plimbare de 60 km,pe o vreme innorata si cu vreo 10-12 grade.la apelul nostru au raspuns vreo 15 oameni.ne-am intalnit la intrarea in parcul tineretului,cea de la liceul Sincai,intrare ce a devenit punctul de plecare al mai multor ture sau plimbari pe bicicleta.drumul,de la iesire din Bucuresti a fost destul de liber,s-a mers in sir indian,am avut o viteza de 7-20 km/h


Sosind in Dobreni la intersectia drumului asfaltat cu cel neasfaltat (care trece prin centru, pe la biserica satului – si ea monument istoric), inaintam pe sosea spre sud inca 100 de metri. Vedem la stanga o straduta, numita sugestiv “str. Castelului”. Dupa alti 50 de metri pe strada Castelului, tot la stanga, se face “Intrarea Castelului”, o denumire si mai sugestiva, care intr-un final ne conduce la ruinele curtii boieresti.
  ruinele zidurilor vechii curti domnesti a lui Constantin Serban,viitor domnitor intre anii 1640-1646,se afla intr-o avansata stare de degradare,sunt incojurate de vegetatie abundenta si de gunoaiele,zeci de resturi de sticle,plastic si resturi menajere.ele se afla practic in spatele curtii unui localnic in imediata apropiere a unui solar de legume !!!din ce am vazut pana acum,aceste ruine cred ca pot intra in circuitul turistic fara prea mare efort financiar,practic trebuie curatata zona de vegetatie si gunoaie si pus un gard de jur imprejur cu un panou informativ.drumul de acces este foarte bun si usor de gasit,insa....





 de la Dobreni am pornit prin sate spre Gostinari,spre urmatorul obictiv al excursiei,si anume schitul Barbu Bellu .pe drum ne-am razletit un pic,eu impreuna cu Bogdan,Marian si un alt biciclist,nou in gasca noastra,am ramas un pic mai in spate,pe drum a avut loc un accident care putea avea urmari tragice pentru unul dintre noi.Bogdan a fost acrosat de biciclistul nou,exact in momentul in care isi daduse casca jos de pe cap.urmarea inconstientei si a prostiei acelui biciclist l-a costat pe Bogdan o cazatura puternica,doua julituri urate si o lovitura urmata de dureri mari la rotula piciorului drept. pentru mine, pe moment, imaginea lui Bogdan intins pe asfalt a avut un impact foarte puternic, puteam sa fiu eu sau marian in locul lui. in fine...ne-am continuat drumul mai departe,pana la restul grupului care ne astepta la un magazin.acolo, Bogdan a primit mai multe ingrijiri din partea grupului.




despre schit... a fost ridicat in 1818 de Barbu Bellu,construcţia este astăzi o ruină, o ruină impunătoare prin stilul şi masivitatea ei,cele trei turle, care odinioară făceau mândria acestui sfânt locaş, astăzi sunt acoperite doar de negura vremurilor grele care au trecut peste ele. Niciuna nu mai dispune de acoperiş care să protejeze interiorul bisericii. Ridicată în timpul fanarioţilor, nu a mai servit ca lăcaş de cult din anul 1857, odată cu construcţia actualei biserici a satului. Având, conform picturii de pe frontispiciu, hramul "Adormirea Maicii Domnului", sfântul locaş mai păstrează în interior câteva din picturile de odinioară.      

                                                                               

 de la schit am pornit pe malul Argesului,pana la un pod care ducea peste dealul din stanga Argesului,de unde puteai ajunge la Mironesti sau la Comana.dupa ce am trecut Argesul,ne-am hotarat sa urcam dealul si sa ne oprim pentru o pauza de masa mai lunga.dupa ce am urcat dealul,acompaniati de puradeii localnicilor ,ne-am oprit pentru a remedia o problema tehnica.unui biciclist i s-a rupt lantul,acel biciclist fiind acelasi care l-a acrosat pe Bogdan cu 2 ore mai inainte,sa fii fost blestemele noastre sau pur si simplu ghinion...lantul nu a mai putut fii reparat,drept urmare s-a facut o cheta pentru autobuz,biciclistul...nu am retinut numele.....plecand inapoi spre casa mai devreme. 


 in timp ce unii incercau sa repare lantul ,altii au facut o pauza pentru un sandwich,o gura de apa sau bere :)
dupa despartirea de biciclistul cu probleme,am pornit spre Comana,trecand prin padure.pe la jumatate ne-am oprit din nou,pentru masa,bancuri,bere,poze si palavre :)
drumul prin padure a fost frumos,am avut parte de o coborare in viteza pe drum neasfaltat,dar si de urcarea aferenta .





Din gradistea,6 oameni s-au despărţit de grup şi au încercat un final mai plăcut de traseu, faţă de cel pe DN, plin de maşini şi beton.
Ionuţ,Adrian,Titi,George,Dilimake şi Kyp, au intrat în bucureşti la ora 18:20 după ce au parcurs în total 85km, pe un traseu de întoarcere cu... 15km de off road.
Ei au putut vedea podul mastodont de la Grădiştea mutat de apă, şi ecluzele părăsite de la planul de canal Dunăre-Bucureşti al lui Nicolae Ceauşescu.















traseul final parcurs de mine a fost urmatorul: 

http://www.bikemap.net/route/762996




..............va urma

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu