sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Cu bicicleta prin Buzau 2

Traseul cu numarul 2 prin judetul Buzau a fost unul presarat cu multe obiective istorice si religioase.A fost un traseu pe care ne-am propus sa-l facem intr-un timp anume,fiind conditionati de mersul trenurilor catre casa.Traseul a inceput de dimineata din localitatea Ulmeni, de unde impreuna cu Andrei am pornit pe un drum neasfaltat spre Sarata Monteoru,prima oprire de pe traseu,trecand prin satele Valcele si Izvoru Dulce.
In Sarata Monteoru am oprit in centrul localitatii unde se afla biserica Monteoru,capela Monteoru si vila Monteoru inconjurata de un parc dendrologic.
Istoria localitatii Sarata Monteoru incepe inainte de secolul XIX,cand aceasta era o mica statiune balneara renumita pentru izvoarele cu apa minerala sarata.Dezvoltarea localitatii si a imprejurimilor se datoreaza lui Grigore Monteoru,un comerciant grec care a cumparat statiunea si terenurile adiacente si care din profitul obtinut prin exploatarea uleiurilor minerale si a petrolului a contribuit substantial la dezvoltarea si modernizarea statiunii.
Tot in centrul localitatii am gasit si un punct de informare turistica foarte bine organizat.
Din Sarata Monteoru am continuat drumul spre Leiculesti,drum care ne-a dus peste dealul Istrita trecand pe langa Mina de Petrol.Drumul este in momentul de fata in curs de modernizare insa atat prima parte,urcarea,care reprezinta portiunea mai dificila a drumului datorita drumului neasfaltat si a portiunilor unde drumul urca prin padure,portiuni unde poate fi prezent noroiul ca si a doua parte,coborarea,nu prezinta un grad mare de dificultate.In Leiculesti am facut o mica pauza la Manastirea Barbu si apoi am continuat spre Hales unde am facut o pauza de masa,vizitand si Manastirea Cetate Bradu.
Din Hales am mers pe drumul  judetean DJ 100H spre Candesti trecand prin satele Grajdana,Mierea, Carlomanesti si Niscov.
In Candesti, am facut o scurta vizita bisericii Candestilor si am facut " peste gard " cateva poze conacului Gogu Iliescu,conac retrocedat mostenitorilor si transformat in proprietate privata,interzis vizitatorilor.
Biserica Candestilor a fost ctitorita in 1651 si este unul dintre cele mai vechi monumente istorice din Muntenia.

Conacul Candestilor a apartinut, dupa cum sugereaza si numele sau, familiei Candestilor, ce a jucat un rol important in istoria Tarii Romanesti, prin functiile de conducere pe care membrii acestei familii le-au detinut incepand cu secolul al XVI-lea: stolnici, postelnici, vistieri, vornici sau spatari. Acestia au ridicat si Curtea nobiliara a Candestilor, pe meleaguri transilvanene, in Localitatea Rau de Mori, aflata in prezent in ruina. La Conacul Candestilor obisnuiau sa mearga personalitati cunoscute ale acelor vremuri, precum Nicolae Grigorescu, Alexandru Vlahuta, I.L. Caragiale sau Barbu Stefanescu Delavrancea. De altfel, marele artist Nicolae Grigorescu a faurit aici o mare parte dintre operele sale, locuind intr-una dintre camerele conacului timp de 14 ani. Tablouri precum “Apus de soare in Baragan”, “Femeie la gura sobei”, “Aratul”, “Han pe Valea Buzaului” sau “Taranca din Bisoca” a fost faurite la Candesti. Pe la conac trecea deseori si Henri Coanda, care in tineretea sa se indragostise de Elisa, fiica boierului Gogu Iliescu.
Incepand cu anul 1948, conacul ce le-a apartinut Candestilor a fost confiscat, fiind transformat in sediu al Intreprinderii Agricole de Stat, apoi in statiune pomicola, reintrand in posesia proprietarilor initiali abia din anul 2004. De curand, in vara anului 2012 au fost incepute lucrarile de restaurare ale acestui monument istoric, ce va putea reintra apoi in circuitul turistic al judetului Buzau.

Din Candesti ne-am intors in Niscov de unde am pornit spre Vernesti unde am facut o oprire la biserica Buna Vestire.Biserica „Bunavestire“ a fost construita in perioada anilor 1714-1715, de catre Jipa si Lefter, fiii lui Stanciu logofat Vernescu si pictata in anul 1721.
Este imprejmuita cu un gard nu prea inalt, facut din piatra si caramida.
Lacasul se inscrie in tipul de biserica cu plan drept, de forma dreptunghiulara, ca o nava, fara abside laterale, cu altar exterior in 7 laturi, cu turn clopotnita peste pronaos. Peretii tencuiti, fara ocnite, sunt impartiti in doua registre de un brau orizontal, fiind formati din doua randuri de caramizi asezate ca niste dinti de ferastrau de o parte si de alta a unui ciubuc. Acest brau caracterizeaza vechile biserici si se ridica in unghi drept in dreptul pridvorului si inconjoara biserica pe toate partile.
Pridvorul se ridica pe coloane simple si puternice, facute din caramida, unite intre ele cu arcuri trilobate, intarite cu tiranti din lemn, tipic arhitecturii brancovenesti. Acoperisul este „in doua ape“, fiind inspirat de lacasurile moldovenesti.
Deasupra pridvorului se ridica o turla octogonala pe schelet din lemn la interior si tencuita la exterior, bine proportionata, asezata pe o baza patrata, situata intre bolti.
Usa de la intrare are cadrul impodobit cu caneluri sapate in piatra, sprijinita in partea de jos de catre un bloc cu fata patrata si ornata cu cate o floare stilizata.
Acelasi fel de cioplire, plin de simplitate si eleganta, se afla si la ferestre, pe dinafara, dar mai reduse.
Pisania, de piatra, si scrisa cu litere chirilice, este situata deasupra usii de la intrare, mentionand ca biserica a fost zidita in anul 1714 si pictata in anul 1721 „cu toata cheltuiala jupanilor Jipa si Lefter, fii ai logofatului Stanciu Vernescu“.
Avand in vedere rolul foarte important in evolutia arhitecturii muntenesti, brancovenesti, precum si stilul pictural cu scene unice in tara, este declarata monument istoric (BZ-II-a-A-02493) .

Din Vernesti am continuat spre Merei,de unde am iesit in drumul national si am continuat spre Ulmeni,ultimii 10 kilometrii fiind facuti " in forta " pentru a prinde trenul spre Bucuresti.De mentionat ca din gara Ulmeni nu am putut achizitiona bilet pentru bicicleta si nici bilet de tren in format electronic,drept urmare nu am putut beneficia de reducerea oferita de cardul cfr.
Inca o data ne-am convins ca judetul Buzau are de oferit pe langa zone nepopulate si salbatice si zone cu o pondere mare de obiective istorice,culturale si religioase.
Multe din obiectivele turei le-am gasit pe site-ul turismbuzau.ro













Mina de Petrol























manastirea cetate Bradu






C

conacul Gogu Iliescu




2 comentarii:

  1. Frumoasa zona, un track mi-ar fi de ajutor. Ma gandesc sa merg pe aceeasi ruta pe 26.03.2016 si nu am mai fost in zona.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am avut un track trasat, am mers cu harta in mana prin : Ulmeni - Valcele - Izvoru Dulce - Dealul Viei - Merei - Sarata-Monteoru - Dealul Istrita
    Leiculesti - Hales - Izvoru - Valea Salciilor - Grajdana - Mierea - Carlomanesti
    Candesti - Niscov - Vernesti - Zoresti - Ciobanoaia - Merei - Ulmeni.

    RăspundețiȘtergere