vineri, 18 martie 2011

Conacul Hagi Tudorache -Gradistea,Conacul de la Maineasca-13 martie 2011


A doua zi dupa tura de la Argedava,profitand de vremea calda,am creat impreuna cu Ovidiu,pe Facebook,o tura in Ilfov la conacul Hagi Tudorache din Gradistea si conacul de la Maineasca,langa Petrechioaia.
Tura asta era in plan din iarna,insa atunci,nu am reusit sa facem decat jumatate din ea,datorita conditiilor meteo.Detalii:aici


 La aceasta tura am fost in jur de 25-27 de oameni,traseul a fost mare parte asfalt insa am avut parte si de o portiune de vreo 4 km de drum prost,pietris si mici sleauri,portiunea dintre Stefanesti si Dascalu.
S-a mers majoritatea drumului compact,cu opriri pentru regrupare si odihna.
Traseul nu a fost greu,au fost portiuni unde s-a mers destul de tare.


conacul hagi tudorache

biserica Adorminrea Maicii Domnului,Gradistea-Ilfov


Prima oprire a fost in gradistea la conacul Hagi Tudorache,conac care se distruge din ce in ce mai mult pe zi ce trece,l-am vizitat de 2 ori in decursul a 4 luni iar diferentele sunt vizibile.Daca ajungeti la conac,mergeti sa vedeti si biserica de vizavi,monument istoric.


A doua oprire,a fost la Maineasca,la 2,5 km de Petrechioaia,sa vedem conacul despre care nu am reusit sa aflu foarte multe detalii,nu se stie decat ca a fost
folosit ultima data ca unitate militara.Nu am gasit detalii despre cel care l-a construit sau un alt nume.Interesant la acest conac este ca,contine si elemente de arhitectura brancovenesti-turnul cu coloane,si elemente specifice caselor romanesti din zona muntoasa-fatada de scanduri.
Conacul desi are o structura destul de rezistenta se afla  intr-o stare avansata de degradare,ca mai toate casele vechi care nu a fost inca ocupate de "personalitati".
conacul de la maineasca

 Conacul dispunea pe langa camere ,veranda
spatioasa,terasa,pivnita,anexe gospodaresti si de bazin,si de o priveliste frumoasa asupra lacului din spatele sau si asupra mosiilor de peste lac.

Conacul se afla pe lista locurilor si obiectivelor care merita vizitate si care se afla relativ aproape de Bucuresti,insa care nu sunt intretinute sau valorificate...sau nu se vrea,ceea ce este si mai trist.

La conac s-a facut o pauza pentru un sandwich si povesti,s-au facut multe poze,vremea a fost de partea noastra....o tura frumoasa...zic eu :)
Felicitari participantilor!


Multumesc pentru poze si informatii:

http://exploratorurban.wordpress.com  blog


urmatoarea tura la care sper sa ajung este pe 27 martie 2011,si este una in partea de est,langa Bucuresti,mai exact prin Branesti si padurea Cernica.
harta aici:
http://www.bikemap.net/route/852945?130003593819091#lat=44.44481&lng=26.22643&zoom=12&type=2

detalii despre alte ture gasiti pe Facebook,pagina Drumul Bicicletei,pagina Cu Pedale,pagina How High @ 2 roti.




















Bike route 769323 - powered by Bikemap 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu