duminică, 8 mai 2011

Ansamblul Udriste Nasturel,Herasti-Giurgiu,01-05-2011

Asa cum am spus in post-ul anterior,in cadrul turei de-a lungul canalului Dunare-Bucuresti,am ajuns si in comuna Herasti,mai exact la Casa de Piatra-Udriste Nasturel.Am vrut sa vorbesc despre acest edificiu separat pentru ca are o istorie destul de interesanta si am vrut sa separ tura de-a lungul canalului de vizita la casa de piatra,pentru ca initial,aceasta oprire nu era prevazuta in traseu,dar am insistat,pentru ca...daca tot ajungem in zona este pacat sa nu vedem ceva frumos.
Deci...casa/conacul se afla in comuna Herasti,chiar langa biserica din sat(si ea monument istoric)asezata cumva in spatele bisericii.Ansamblul este alcatuit din Biserica cu cele doua hramuri, “Sfânta Treime” si “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil”, “Casa de Piatra” si „Casa Stolojan”. Atât biserica, cât si “Casa de Piatra” au fost ctitorite de familia Nasturel în perioada epocii lui Matei Basarab, formând unul din cele mai însemnate ansambluri ce ne parvin din aceasta perioada.
Biserica, monument istoric, este zidita din temelie, pe locul unei biserici mai mici de lemn, de principesa Elina, sotia domnitorului Matei Basarab, si cu sprijinul fratilor sai, Cazan si Udriste Nasturel, pe pamântul familiei acestora, în anul 1644.
Casa, construita de fratii Udriste si Cazan Nasturel în anul 1642, este considerata de Paul de Alep, în calatoriile sale, “un palat fara egal în lume”, având înfatisarea palatelor vieneze, cu elemente specifice stilului baroc.
În timp, ansamblul arhitectural a avut mai multi proprietari: Constantin Nasturel Herescu, printul Milos Obrenovici, familia Atanasie Stolojan.
Momentan,ansamblul se afla intr-un litigiu,fiind disputat de urmasii propietarilor de drept si ministerul culturii.
in interiorul ansamblului,cel putin la data cand am fost noi,locuia un muzeograf,am uitat numele din pacate,care ne-a furnizat toate informatiile despre obiectiv.
Nu exista taxa de vizitare,insa nimic nu va inpiedica sa faceti o mica cheta :))
Mai jos cateva poze....


























Un comentariu:

  1. Am vizitat si noi casa de la Herasti si ne-a placut tare mult! Pacat ca nu e foarte cunoscuta si ca nu e deloc pusa in valoare...

    RăspundețiȘtergere