duminică, 22 iunie 2014

Pe Valea Oltului. Pe bicicleta.

Valea Oltului. O destinatie pitoreasca, foarte bogata in peisaje si obiective turistice. Pentru cei ce vor o tura cu bicicleta pentru o zi, mai multe sau doar pentru sfarsitul saptamanii, zona ofera o gama larga de trasee pentru bicicleta, atat la nivel recreational cat si la un nivel mai solicitant, nivel care necesita o conditie fizica buna si experienta cu bicicleta pe coborari abrupte, pe poteci si drumuri forestiere.

Traseul a inceput in jurul pranzului din Curtea de Arges urmand drumurile judetene si comunale de-a lungul satelor de pe Valea Topologului, a urcat constant pana in apropiere de Runcu, coborand apoi spre Valea Oltului, spre Goranu si Calimanesti, a continuat spre cabana Cozia si s-a terminat in Ramnicu Valcea.
Traseul impartit pe zile a fost urmatorul :

Ziua 1

  Curtea de Arges - Valea Danului - Vernesti - Valea Topologului - Cepari Pamanteni - Valea Babei - Runcu - Fedelesoiu - Goranu - Daesti - Calimanesti.
Obiectivul principal al turei a fost Rezervatia Geologica de la Goranu sau mai pe scurt Piramidele de la Goranu.
Cunoscute şi ca Râpa Ciurii, acestea se află pe valea pârâului Stăncioi, într-un cadru natural impresionant. Pe o suprafaţă de 12 ha, se întinde o serie de piramide de pământ, formate în urma eroziunii diferenţiate în conglomerate slab cristalizate şi a apelor de şiroire rezultate din ploi şi din topirea zăpezilor.
Sub forma unor turnuleţe de 80 m înălţime, piramidele oferă un peisaj neobişnuit, îmbinat cu zone de adâncituri de peste 10 m în versantul văii şi forme cu aspectul unor imense tuburi de orgă. Morfologia rezervaţiei naturale de la Goranu este similară cu Râpa Roşie (situată in apropiere de Sebeş) şi Groapa Ruginoasa (din Muntii Bihor). Piramidele de pământ sau spectacolul carstic de la Goranu reprezintă un fenomen unic, dar cunoscut, din păcate, doar la nivel regional.
 
Pentru a ajunge la Piramide, sunt 2 variante :
 
1 - se merge pe firul paraului Stancioi, prin padure si se ajunge la baza Piramidelor. Drumul este pe o poteca si este posibil sa fie napadita de vegetatie.
 
2- se intra pe strada Islazului si se urca printre case pana la islazul comunal.De aici drumul este neasfaltat insa mergand spre stanga spre padure la 100 de metri se pot vede Piramidele, exista si un indicator.

In Daesti, in apropierea garii am facut o mica pauza pentru a vedea o garnitura de tren, veche, probabil ultimile vagoane de calatori seria 29-20 "dimitroave originare"", din Romania. S-au aflat in parcul SNCFR- statia de domiciliul Sibiu pana in 1998.Vagoanele au fost construite la Arad la uzina Gheorghi Dimitrov. Deasemeni mai exista cateva vagoane din aceasta serie si la Govora, bineinteles trase pe linie moarta.

Din Daesti, am mers spre Calimanesti, locul de innoptare fiind Hotel Teilor.

Ziua 2:

Calimanesti - Berislavesti - Dangesti - cabana Cozia - Dangesti - Berislavesti - Caciulata - Calimanesti.

Traseul a fost foarte greu, din Dangesti spre cabana am mers aproape tot drumul impingand bicicleta. Efortul a meritat din plin, sus la cabana fiind recompensati cu o priveliste foarte frumoasa asupra Oltului si a masivului Buila-Vanturarita. Drumul spre cabana este un mix intre pamant batatorit si pietris pe alocuri cu portiuni unde marimea pietrelor este semnificativa. Drumul urca prin padure, in curbe, nu este marcat, marcaje am vazut la iesirea din Dangesti si pe ultima portiune intre Stana Mocirle si cabana Cozia, insa cu putina atentie sansele de a gresi drumul sunt aproape nule.

La coborare, pe bicicleta, recomand atentie sporita si sistem de franare in buna stare de functionare.
Dupa un popas la cabana si multe fotografii ne-am reintors in Berislavesti unde ne-am oprit cateva minute si la Manastirea Berislavesti. Din Berislavesti am continuat pe malul Oltului pana in Caciulata unde am oprit la Castrul Roman Arutela si la Manastirea Turnu.

Ziua am incheiat-o cu o plimbare pe jos pe Drumul de Cura Balneara, drum care leaga orasul Calimanesti de statiunea Caciulata. Drumul, este practic o alee pietruita prin padure care merge paralel cu soseaua principala.
Drumul incepe in parcul de langa hotel Central din Calimanesti si se termina langa hotel Traian, in Caciulata.

Ziua 3

Calimanesti - Caciulata - Valea Lotrisorului - Caciulata - Calimanesti - Seaca - Bujoreni - Ramnicu Valcea.

Ziua a inceput de dimineata, pe racoare, cu o vizita la cascada Lotrisor. Cascada care se afla la cinci kilometri de Manastirea Cozia. Drumul spre cascada incepe pe partea stanga a drumului european imediat dupa motel Lotrisor si este un drum forestier care merge paralel cu paraul Lotrisor, trecand si prin niste chei inguste. Deasemeni, prezinta si portiuni cu noroi, datorate apei ce se scurge de pe stanci.

De la cascada, ne-am intors la hotel pentru a recupera bagajul si am pornit spre Ramnicu Valcea.
Inainte de a intra in oras am oprit la Muzeul Satului Valcean din Bujoreni.
Informatii detaliate despre muzeu, sectiunile sale gasiti : aici

De retinut : accesul in muzeu nu se face prin poarta aflata la soseaua principala, se inainteaza putin si se face dreapta, intrarea fiind la 50 de metri. Biletul de acces costa 3 lei iar taxa pentru fotografie 10 lei.

Tura s-a incheiat in Ramnicu Valcea, de unde am luat trenul spre Bucuresti.

Multumesc Andrei pentru companie si poze :)