miercuri, 21 mai 2014

Pe bicicleta prin Campia Baraganului.Prima tura.



            Prima tura in partea de est a tarii. Ca de obicei am continuat seria "descoperirilor", adăugând pe lista încă doua locuri interesante.
            Primul este ansamblul domeniului Constantin Bolomey din satul Cosâmbești, aflat la 5 kilometri de municipiul Slobozia. Acesta este format din conac, anexe si parc. Din păcate, conacul este de mulți ani intr-un proces de reabilitare, proces care nu a înaintat si nu dă semne ca s-ar vrea sa înainteze. Anexele, una rămasă, se afla vis-a-vis de conac, peste drumul care străbate satul şi se afla intr-o stare avansata de degradare. Acoperișul lipsește cu desăvârşire iar curtea este invadata de vegetație, deşeuri de materiale de construcții si de caprele localnicilor. Parcul este destul de mare si este încadrat in partea de nord de către râul Ialomița si de o pădure foarte bogată. Momentan este folosit pe post de islaz comunal si ocazional pentru o miuță intre pustii din sat. In afara unui panou informativ extrem de sărăcăcios in detalii, dar tradus si in limba engleza, nu am aflat alte informații despre domeniu, nici măcar de la cei câțiva localnici cu care am intrat in vorba. De reținut, vis-a-vis de conac se afla o colina de pe care se poate observa o mare parte din împrejurimi, plus lunca râului Ialomița.
            Din Cosâmbești m-am întors in DN si am mers spre Ivănești. Drumul este paralel cu râul Ialomița urca si coboară de-a lungul satelor Ciulnița si Ion Ghica
            Pentru a ajunge in Ivănești, se face la stânga venind dinspre Dragalina pe drumul spre Ciulnița. Acolo exista un indicator in dreptul cimitirului care deservește municipiul Slobozia.
In Ivănești m-am oprit la al doilea obiectiv al turei, biserica Sfânta Parascheva, din păcate ruinată. Pentru a ajunge la biserica se intra pe Strada Scolii si după aproximativ 100 m, în dreptul scolii generale, se face la dreapta, imediat stânga si se urmează drumul care coboară printr-o vâlcea si care duce drept la biserica.
            Biserica Sfânta Cuvioasa Parascheva a fost construita intre anii 1844-1854 in stil tradițional muntenesc din blocuri de granit aduse cu care cu boi din Dobrogea, cu turla din lemn de salcâm si cu o înălțime de 13 metri. In momentul de fata, biserica se afla la 500 de metri de sat, in actuala lunca a Ialomiței, intr-o avansata stare de degradare, turla este retezata de vânt si furata de oameni, pereții sunt crăpați si lăsați intr-o parte. Restaurarea bisericii este imposibila datorita pânzei freatice si nivelului tot mai ridicat al râului Ialomița in perioadele cu debit ridicat, atunci când apa râului este la nivel cu temelia bisericii. Tot din cauza acestor probleme, sătenii au strămutat satul pe deal, părăsind vechea vatra a satului si biserica, moment in care a inceput degradarea bisericii. Astăzi, din cea mai frumoasa biserica a Bărăganului, a rămas doar o umbra ce isi așteaptă sfârșitul si uitarea printre gorganele turtite ca niște tumuli ai Bărăganului. La fel ca si biserica, satul Ivănești, sat de moșneni, se îndreaptă spre uitare. În momentul de fata numărul familiilor fiind de aproximativ 60, într-o continuă scădere.
Din Ivănești am mers spre Buești si in dreptul silozurilor am făcut stânga pe un drum semi pietruit, drum care m-a dus in șoseaua veche, la aproximativ 4 km de Dragoș Voda. Drumul a fost un mix intre iarba, piatra si pământ cu mici porțiuni bolovănoase din cauza lucrărilor agricole din zona. Acest drum merge paralel cu canalele de irigații trecând si pe lângă o stație de pompare a apei.

Traseul s-a terminat in Dragoș Voda de unde am luat trenul spre București.
De reținut, stația Dragoș Voda este scoasa din sistemul electronic de eliberare a biletelor de călătorie, biletele putând fi procurate in tren la preț de stație.



































Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu