marți, 12 iulie 2011

Conacul Marghiloman,Hagiesti-Ialomita-10-07-2011

Conacul Marghiloman,cam ultimul conac din jurul Bucurestiului,ma refer la o zona rezonabila,la care poti ajunge cu bicicleta,si de la care sa te poti intoarce inapoi in aceeasi zi.
Vechile case taranesti, care s-au mai pastrat, dovedesc ce frumoasa era arhitectura multor sate pana cand Ceausescu a decis sa le distruga. Ce a pus in loc se stie. Ne va trebui mai mult de un veac de acum incolo sa scapam de urateniile comuniste.
Din nefericire, din 1990 incoace romanii au renuntat cu totul la arhitectura traditionala, adoptand alta, care pe esteti ii baga in sperieti. In acelasi timp, noii imbogatiti, intinsi pe munti si pe dealuri, prin cranguri si pe malurile apelor, si-au trantit niste hardughii care pur si simplu ranesc privirile. De ce oare vom mai fi avand arhitecti in tara aceasta?
Sunt in Romania cateva vechi palate si conace de o frumusete aparte, care innobileaza amintirea si locurile celor ce le-au inaltat si care pot fi luate oricand ca modele. Printre acestea se afla si conacul celebrului mosier si om politic Alexandru Marghiloman

Construit de familia Marghiloman in anii 1869-1874,cu mesteri italieni,conacul are trei niveluri,pivnita,parter cu 7 camere,un etaj cu 10 incaperi,un hol central si 2 terase laterale si inglobeazaportiuni din zidariile unui ansamblu rezidential boieresc datand de la sfarsitul secolului al XVII.Cladirea este tipica pentru arhitectura caelor boieresti din secolul XIX.A fost propietatea lui Alexandru Marghiloman(1854-1925),om politic roman,deputat,senator in parlamentul Romaniei,ministru al justitiei,ministru de interne,a elaborat legea judecatoriilor de pace,a sustinut neutralitatea Romaniei in 1914-1916 si intrarea in primul razboi mondial de partea Germaniei.In functia de prim-ministru in perioada martie –octombrie 1918,a semnat pacea separata cu Germania din 5 martie 1918.
In prezent in interiorul si la exteriorul conacului se pot observa urme ale lucrarilor de consolidare si restaurare,lucrari ce au fost pornite,oprite si iarasi oprite din cauza traditionalei lipse de fonduri.

La fel ca la Maineasca,conacul beneficiaza de o panorama exceptionala asupra campurilor si a baltilor cu peste din impresjurimi.

Mai jos cateva poze cu conacul.






 Langa conacul marghiloman,se afla o biserica,ctitoria lui Grigore Sutu (1791), biserica pastreaza fresce originale în pridvor si picturi murale interioare.








 cateva poze de pe drum :)













 Plimbarea a fost conceputa pe facebook si a avut 11 participanti,si trebuia sa ajungem si la biserica ruinata de la Fundeni,insa ultima parte a traseului....in alta zi


 Traseul aici:


Bike route 867453 - powered by Bikemap 

2 comentarii:

  1. Ce frumoase sunt toate conacele pe care le-ati vazut de-a lungul timpului...

    RăspundețiȘtergere
  2. si pentru la anul avem in pregatire plimbari pe la alte conace din toata tara.tine aproape! :))

    RăspundețiȘtergere