miercuri, 19 ianuarie 2011

Plimbare de duminica la Fortul 1 Chitila si Manastirea Chiajna

 Tura a fost organizata si promovata pe facebook,ca de obicei.ne-am strans in jur de 15 oameni si pe la ora 10 am pornit-o de la Gara de Nord spre Chitila...vreo 15 km maxim.
Prima oprire a fost la Fortul 1 Chitila,fort care impreuna cu celelalte 17 (sper sa nu ma insel) si cele 18 baterii intermediare de munitie alcatuiau linia de aparare a bucurestiului de altadata.ideea a apartinut lui Carol 1,iar constructia forturilor a inceput in anul 1884.Forturile sunt constructii subterane,alcatuite din multe sali,camere de diverse dimensiuni,galerii si camere anexe,forturile se pot intinde si pe distante de peste 100 de metri.


 Despre forturi....in interiorul lor se mentine cam aceeasi temperatura 10-15 grade,este recomandat ca in timpul vizitarii sa aveti in dotare lanterne bune,baterii de schimb,manusi si masca(la fel ca cele folosite la zugravit),deoaorece in interior exista mucegai,umezeala,praf,plus ca numeni nu a igienizat aceste locatii de zeci de ani.deasemeni este recomandat ca  atunci cand mergeti sa fiti un grup mai mare de persoane,deoarece este posibil ca in interiorul unor forturi sa gasiti persoane fara adapost,care pot fi agresive.
Deasemeni...nu toate forturile sunt la                                                                                                              
fel,din punct de vedere al asezarii,structurii,al arhitecturii.Camerele sunt foarte bine pastrate,aproape intacte.
Nu toate forturile se pot vizita,eu am vizitat deocamdata doar Fortul 1,dar stiu sigur ca fortul 9 Catelu a fost avariat in urma unei surpari de pamant,iar fortul Jilava este incorporat in administratia Penitenciarului Jilava.se poate vizita dar trebuiesc niste aprobari.
Nici bateriile nu mai sunt in totalitate,unele au fost aruncate in aer,iar altele nu se pot vizita.







Reteaua de forturi este foarte putin cunoscuta publicului,de promovat nu mai vorbim.....insa exista oameni care folosesc forturile pentru sesiuni de catarare-alpinism,paintball,petreceri neconventionale si bineinteles nelipsitele ...gratare!


mai jos harta completa a forturilor si bateriilor din jurul capitalei







 mai multe informatii despre forturi si alte locatii obiective gasiti aici:

http://exploratorurban.wordpress.com/



despre  Manastirea Chiajna se spune ca.....are o istorie ciudata,plina de legende si mister....a fost construita in secolul 18,in timpul domniei lui Alexandru Ipsilanti...a fost parasita in timpul ciumei....nici un preot nu a slujit in ea....a fost ocupata si distrusa partial de catre turci....au disparut persoane aflate in vecinatatea ei....legende...mituri
Ruinele manastirii se afla in mijlocul unei mari de gunoaie undeva la marginea cartierului Giulesti Sarbi,in sectorul 6 si a fost declarata monument istoric de interes local.
Poate,in viiotrul apropiat cineva va face ceva in legatura cu restaurarea manastirii.







 Acum..manastirea serveste ca loc de iesit la iarba verde,gratare,sesiuni se alpinism si catarare si platou de filmare pentru diferite productii.


harta cu drumurile de acces la manastirea chiajna am luat-o de aici:

http://exploratorurban.wordpress.com/2009/12/16/manastirea-chiajna/





va urma....

2 comentarii:

  1. Avem multe monumente de o valoare inestimabilă care sunt ignorate. Acum e la modă prostia și indiferența. La Șibot Alba Iulia (acolo unde se face autostradă) au găsit în urma descărcărilor arheologice, ruinele unui oraș roman. Era impresionant (l-am văzut din mașină). După ce arheologii și-au făcut treaba, au recomandat acoperirea acestuia sau modificarea traseului autostrăzii. A doua zi totul a fost ras de buldozere, ca și cum nici nu ar fi exsistat.
    Am rămas cu imaginea rețelei de ziduri care se întindea pe malurile rîului Cugir. Am rămas doar cu o amintire. Copii noștri au rămas cu nimic.

    RăspundețiȘtergere
  2. Aveti dreptate,am vazut in ultimii ani zeci de locuri si cladiri care pot aduce un plus de farmec/venit/culoare oamenilor si locurilor respective,insa sunt lasate in paragina sau distruse sistematic(conacul Tudorache,castelul Cantacuzino de la Rafov etc.) am ajuns la concluzia ca in Romania pur si simplu nu se vrea,nu ca nu am putea sau nu avem posibilitati, pur si simplu nu vrem.Si mai dureros este ca atunci cand apar oameni interesati,sunt "marginalizati".

    RăspundețiȘtergere